Ni kacang kegemaran aku..hu2..adik aku panggil kacang pelacur..kurang asam tul mulut adik aku kan...hu2..kacang ni kalau aku g pasar raya...aku akan beli...tak wajib ar..tp beli la..hu3..bukan murah siot..harga nya..nah ko menjangkau...berpuluh ringgit sekilo..so aku mampu beli sikit2 aje..tp yg lam packet tu tak sedap..aku lebih suke beli yg bertimbang...hu2...selera org kaye tul hu2...
Tp makan bukan sebarang makan...makan tu aku tengok kelebihannya hu2...so aku dah usha kat peti si google dan ini ar hasil yg aku dapat...korang pun rerajin ar makan ek..tp kalu nak sakit sakit gak...he2...
Pistachio berasal dari negara Timur Tengah dan Asia.
Kacang Pistachio merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi kuno. Kacang pistachio, adalah merupakan sejenis makanan para genius dahulu dan kini.
Kacang Pistachio punya khasiat tersendiri, antaranya zat besi, folat, kalium, niasin, riboflavin dan zing. Kacang berwarna hijau ini juga mengandungii banyak fitoterol yang dapat membantu menurunkan risiko terkena penyakit jantung serta beberapa jenis kanser.
Para penyelidik di Pennsylvania State University telah melakukan satu kajian. Responden diminta memakan lebih kurang 42 gram pistachio setiap hari. Pada akhir minggu keempat, mereka yang rajin memakan kacang jenis ini berjaya menurunkan sejumlah kadar kolesterol mereka, hingga sekitar 6.7 peratus, dan kolesterol LDL(kolesterol 'jahat') hingga 11.6 peratus.
Secara tidak langsung, penurunan kadar kolesterol yang hampir 7 peratus, ini turut menurunkan risiko mendapat penyakit jantung hingga 14 peratus! Selain itu, kacang pistachio juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh manusia, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal.
Jika membelinya, pilihlah yang kulit luarnya terbuka kerana kulit tertutup menandakan kacang belum cukup tua.
Kerana usia pistachio tidak lama sebaiknya pilihlah pistachio yang warna kacangnya hijau terang. Kalau sudah terlalu tua atau lama di toko, warnanya akan pudar, dan kacang akan berubah layu.
Kacang Pistachio merupakan makanan kaum bangsawan zaman Romawi kuno. Kacang pistachio, adalah merupakan sejenis makanan para genius dahulu dan kini.
Kacang Pistachio punya khasiat tersendiri, antaranya zat besi, folat, kalium, niasin, riboflavin dan zing. Kacang berwarna hijau ini juga mengandungii banyak fitoterol yang dapat membantu menurunkan risiko terkena penyakit jantung serta beberapa jenis kanser.
Para penyelidik di Pennsylvania State University telah melakukan satu kajian. Responden diminta memakan lebih kurang 42 gram pistachio setiap hari. Pada akhir minggu keempat, mereka yang rajin memakan kacang jenis ini berjaya menurunkan sejumlah kadar kolesterol mereka, hingga sekitar 6.7 peratus, dan kolesterol LDL(kolesterol 'jahat') hingga 11.6 peratus.
Secara tidak langsung, penurunan kadar kolesterol yang hampir 7 peratus, ini turut menurunkan risiko mendapat penyakit jantung hingga 14 peratus! Selain itu, kacang pistachio juga dapat membantu menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL), meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) di dalam tubuh manusia, melindungi usus serta menguatkan hati dan ginjal.
Jika membelinya, pilihlah yang kulit luarnya terbuka kerana kulit tertutup menandakan kacang belum cukup tua.
Kerana usia pistachio tidak lama sebaiknya pilihlah pistachio yang warna kacangnya hijau terang. Kalau sudah terlalu tua atau lama di toko, warnanya akan pudar, dan kacang akan berubah layu.
NI aku tempah kat mak aku...beli kat Langkawi...mahal gak ...satu packet...nah ko rm 19.90...tak beragak...tak banyak pun...tak pernah pun tupperawe...hu2...kajamnye mahal..hu2...
isinye...cikit aje...kekadang duk asyik2 makan..kat dalam takda isi pun...terharu sesangat..kejam2...dah la keris...hu2..menci...menci...
Ni kulitnye...aku pernah tengok org wak bunga mengunakan kulitnye..kreatif tul org tu ek...aku buang aje..tak tau aku nak buat cam aner..aku bkn pandai benda2
canggih cam tu...hu...
Ada tak sesape nak belikan saya kacang ni...sy sudi menerimanya...sebab saya suke...hu2....