"NaSi LiMAu PuruT"

Dah lama rasanya tak menepek resepi...heheheh...rasa nak menepek ar plakkk...huhuhu...
dah lerr bulan pose...ko tak habis ngan makan-makan...hahahaha
ahhhh....ada teman kisah...blog teman...teman punye suke ar...hahhahhaa...lempang kan...baru tau...hehehhee...
saje aje nak publish...ari tu..bebuka ari keberapa tah...try lerr buat...duk langguk kat entry org...ramai sangat dah buat...mana aci...kena ar...try...huhuhu...org buleh buat...teman offcouse ler buleh...teman kan serba boleh...hahahahha...tak siou tul ko akmal...hehehhee...
meh kite layan...

Teman buat
 > Nasi Limau Purut..
 > Dalca Ayam..
 > Ayam Madu Berempah...


Tadaaaa Ini ar hasilnya....

Nasi Limau Purut..

Bahan2Nye....
* 2 cawan beras basmathi...pakai beras biasa aje..hehehhee...
* 1 batang serai diketuk...
* 2 helai daun limau purut...
* 1/2 tin susu cair...patutnya santan tp ganti ngan susu..
* seketul kiub pati ayam maggi...
* selabu bawang besar dimayang..
* 2 ulas bawang putih dimayang...
* 1 inci halia....diketuk...
* 2 sudu planta...tuk menumis...
* sedikit pewarna hijau...
* garam secukup rasa...
* Air mengikut sukatan beras...

Cara MembuatnYe...
*Tumis halia..bawang besar..bawang putih...ngan planta sampai naik bau...
*masukkan air serta kiub pati ayam...daun limau purut serta serai...serta susu..ngan garam secukup rasa...
*masukkan beras dan air selebihnya...masak nasi seperti masak nasi biasa...
*bila nasi dah hampir masak..masukkan pewarna hijau...
*siap lerrr...

Ayam Madu Berempah...

 Bahan2Nye....
*6 ketul ayam...
*2 sudu makan rempah kari ayam...
*1 sudu serbuk kunyit..
*2 biji bawang besar...1 dikisar...1 lg dimayang...
*1 inci halia...dikisar
*2 sudu makan cili kisar...
*2 sudu madu...
*3 sudu sos tomato...
*sedikit gula merah...
*garam dan gula sebagai perasa..

Cara MembuatnYe...
*Perap ayam ngan serbuk kari...halia dikisar ngan serbuk kunyit...perasakan ngan garam...
*kemudian gorengkan ayam seperti biasa...rempah perapan ayam jgn dibuang...guna utk bhn tumisan...
*tumiskan bawang yg dimayang dgn cili kisar...sampai naik bau...bila dah garing...masukkan bhn lebihan perapan...masak sampai naik bau...
*Masukkan sos tomato..madu dgn gula merah...perasakan...dan akhir sekali masukkan ayam...
*apabila sudah secukup rasa boleh ar angkat....

Dalca Ayam...

Bahan2Nye....
*Beberapa ketul tulang ayam...teman guna bahagian yg x mkn aje...hehhehehe...
*semangkuk santan...
*rempah dalca...
*bawang besar...bawang putih...halia..dikisar...
*2 sudu serbuk cili...
*rempah 4 beradik...bunga cengkih...kayu manis..bunga lawang..buah pelaga...
*2 keping asam keping/asam gelugur...
*lobak merah...kacang panjang...kentang...ngan terung...
*segeggam kacang dal...diremdam...
*daun kari..

Cara MembuatnYe...
*tumiskan rempah 4 beradik..ngan daun kari...sampai naik bau...
*Masukkan bahan yg dikisar...tumis....
*Masukkan rempah dalca ngan serbuk kari...tumis sampai naik minyak..
*masukkan sedikit air...masukkan kacang dal..masakkan kacang dal sampai empuk..
*masukkan santan..dan kentang...serta asam keping...
*bila dah mendidih...masukkan sayur...lobak...terung ngan kacang panjang...
*perasakan...bila dah sesuai ngan tekak ok ar tu...heheheh...

So korang teman dah bg resepi ni...try ar buat...sure tak menghampakan korang...heheheh
Sure raya tahun ni...korang jadikan juadah dipagi raya...hahahah...
Mak teman dah booking dah...raya thn ni...buat hidangan ni...tp lontong wajib hokey...i kan jawa Terengganu...hahahhaha...

~Mengharap...satu penantian...yg tiada ahkirnya~